Wat is Dogdance?
Wat is Dogdance?
Dog Dance is een relatief jonge en zeer snel groeiende tak in de hondensport die vanuit Amerika is overgewaaid en via Engeland tot in de rest van Europa is doorgedrongen. De oorsprong hiervan zijn de strakke volgoefeningen bij de "obedience" (een andere vorm van gehoorzaamheid).
Men had ontdekt dat, als men deze volgoefeningen op muziek deed, het voor de honden zowel als voor de cursisten veel plezieriger werkte en ook betere resultaten opleverde. Later werden daar dan verschillende "trucjes" aan toegevoegd, zoals slalommen tussen de benen, achtjes maken, twistjes draaien, rollen en sluipen. Je kan het zo gek niet bedenken en zolang dat het je hond niet schaadt kan je je creativiteit hierin kwijt. Onderschat het echter niet: het lijkt simpel, doch het vergt veel oefening vooraleer een "trucje" perfect uitgevoerd wordt .

Er zijn twee strekkingen in dogdance:
  • HTM (Heelwork To Music) waarbij 75% uit allerlei soorten volgoefeningen bestaat en 25% uit "trucjes" waarbij de hond bij het uitvoeren van de 25 % trucjes niet meer dan 2 meter (niet meer dan 1.30 = fout) van de geleider mag verwijderd zijn.( zie bijlage voor de positie's )
  • HTM FREESTYLE: waarbij je je hond allerlei leuke "trucjes" kan laten doen. De verhouding zou daar moeten zijn: 75% trucjes 25% volgwerk

Je staat versteld wat sommige mensen hun hond(en) met veel geduld en belonen kunnen aangeleerd krijgen. Shapen en operant conditioneren zijn de twee wapens die heel veel gedaan kunnen krijgen van onze hond .
Verder is het leuke aan Dog Dance dat alle honden, jong of oud, geschikt zijn om deze sport uit te oefenen. Dit komt omdat in Dog Dance geen verplichte oefeningen zitten. Voorwaarde is wel dat de hond in perfecte lichamelijke conditie verkeert natuurlijk. Je kan immers je "routine" (= dansje) aanpassen aan de mogelijkheden van de hond en van jezelf. Het voornaamste is de harmonie tussen hond en baas en de vloeiende overgang van de trucjes en bewegingen zodat het uiteindelijk op "dansen" lijkt en niet op een circusnummer.
In Dog Dance zijn alle 4 de varianten van de Belgische herder reeds vertegenwoordigd.
De basis "volg" oefeningen die kunnen dienen in zowel HTM als HTM Freestyle kan u terug vinden in een PDF-document.(zie bijlage)
Voor meer inlichtingen over deze sport , vraag naar secretariaat sectie 5 B: Lauwers simonne: d.sim@telenet.be)

Wedstrijdreglementen :
de wedstrijdreglementen kan je vinden in bijlage en op de kkush website onder  : dogdance sectie 5 B en op de website van de sectie zelf  : http://www.belgiumdogdance.be/

Wedstrijden  :
Elk jaar wordt "OPEN-OUVERT BELGIAN WINNER DOG DANCE - VdA -l'Add" georganiseerd en is toegankelijk voor F.C.I. spelers uit alle landen .
Elk jaar kunnen de KKUSH hondenverenigingen hun kandidatuur indienen voor deze organisatie.
Daarvoor zijn wel enkele regels van toepassing.
Voor de details, raadpleeg de DOG DANCE sportkalender. via de website van de sectie of via de website van de kkush .

Wereldkampioenschappen
Elk jaar wordt het wereldkampioenschap DOG DANCE georganiseerd in een ander FCI aangesloten land.
Om te kunnen deelnemen aan het WK of een EK of CRUFTS moet men geselecteerd zijn.
Het selectiereglement voor de deelname aan  WK /EK / CRUFTS DOG DANCE kan u terugvinden op de website van de kkush en de website dog dance van sectie 5 B .Terug
K.U.C.B.H. vzw

© 1990 - 2017 K.U.C.B.H. vzw | Geert Bouckaert