Wat is Mondioring?
Wat is Mondioring?

De Mondioring is het allerjongste hondensportprogramma. Het wordt in Belgi steeds meer beoefend en verovert langzaamaan de wereld. Het programma is ontstaan uit de franse, belgische en zwitserse verdedigingsdisciplines en het nederlandse KNPV. De bedoeling van deze nieuwe discipline is een breed en afwisselend programma neer te zetten, toegankelijk voor iedereen die met zijn hond wil sporten. De mondioring bestaat uit 3 "afdelingen" onderverdeeld in een aantal oefeningen.

De eerste afdeling bevat 7 appel-oefeningen waaronder los volgen, apporteren, voedsel weigeren, voorwerpen zoeken en nog een aantal leuke oefeningen welke door elke hond zijn uit te voeren. Deze basis oefeningen zijn verwerkt in een schouwspel waarbij de geleider en de hond goed moeten samenwerken en op elkaar moeten vertrouwen.

De tweede afdeling bevat een drietal springoefeningen: over een haag, een schutting en een lengtesprong. U leert de hond op commando een drietal sprongen uit te voeren, waarbij het van belang is dat u volledig de controle behoudt over uw hond na uitvoering van de sprong. De hoogte of lengte van de sprong kan worden aangepast aan de fysieke mogelijkheden van de hond.

Afdeling 3 bestaat uit het verdedigingswerk. Het is de taak aan de "helpers" de hond uit te dagen, maar dit alles is gebaseerd op een spel. Het mondioringveld staat dan ook vol leuke attributen en de helpers halen rare manoeuvres uit om de hond uit te dagen. Tijdens wedstrijden is dit alles een fantastisch schouwspel. Dit is omdat het programma hierdoor leuk blijft voor zowel geleider als hond en het spelelement niet uit het oog wordt verloren.


Terug